Delingsøkonomi – mer enn bare et buzzord

Delingsøkonomi har vært et av de store buzzordene i de siste årene. De fleste har hørt om det, men det er fortsatt en del mennesker i Norge som ikke vet hva dette ordet egentlig betyr. Kort forklart så er delingsøkonomi – også kalt samhandlingsøkonomi og formidlingsøkonomi – en digital forretningsmodell hvor privatpersoner kan selge og/eller leie ut tjenester og eiendeler. Det er flere store tjenester som bruker denne forretningsmodellen i dagens digitale marked som f.eks. Airbnb.

Airbnb er en nett-/delingstjeneste som har blitt meget populær på verdensbasis siden den ble grunnlagt i 2008 i San Francisco, California. I dag tilbyr denne delingstjenesten over 3 000 000 utleiesteder på verdensbasis – som er fordelt på over 65 000 byer og over 191 land. Siden Airbnb ble lansert i november 2008 har over 200 000 000 gjester vært booket gjennom denne tjenesten.

Noen av fordelene med slike delingstjenester som Airbnb er blant annet at det er billigere for forbrukerne og det gir fleksible arbeidstider og passive inntekter til de som leier ut sine tjenester. Hvis du vurderer å leie ut en overnattingsplass gjennom Airbnb kan du tjene en del penger på dette i følge Skatteetatens hjemmesider. I følge skattereglene kan inntekten ved å drive med utleie være skattefrie om du benytter boligen eller fritidsboligen selv minst halvparten av året.

Det er rart å tenke på den dag i dag at denne forretningsmodellen som delingstjenester som Airbnb bruker ikke var noe mer enn et buzzord for de fleste av oss for ikke så lenge siden. Men denne forretningsmodellen er ikke en ny ting som mange tror. Jeg personlig trodde at delingsøkonomi var veldig nytt og banebrytende til jeg var på et seminar hvor tidligere sjefsøkonomen for Swedbank Anna Felländer holdt et forredrag om delingsøkonomi. Hun sa at denne formen for økonomi ikke var en ny forretningsmodell slik mange i Skandinavia trodde.

«Denne modellen har vært i bruk i over 20 år, men det er først nå i løpet av de siste årene at den har blitt utbredt i Norge»

Anna Felländer

Enn annen som støttet det Felländer sa om denne formen for økonomi er en gjesteforeleser jeg hadde ved Høyskolen Kristiania i Oslo, eks-direktør for Aftenposten mobil Annette Mellbye. Da hun holde forelesning for klassen min mente hun at det kom til å bli mer normalt at vi i Skandinavia kom til å jobbe som frilansere i de nærmeste årene fremover, og at det blir mindre normalt å ha bare en fast arbeidsgiver.

«Frilansering er fremtiden. Jeg tror at i løpet av de neste årene som kommer vil vi å se at det blir mer normalt at vi i Skandinavia jobber frilans»

Anette Mellbye

Og det er jo nettopp dette Felländer og Mellbye snakker om som delingsøkonomien handler om. Arbeidsplasser blir globale i dagens og fremtidens marked og de som skaper nye invasjoner er de som kommer til å tjene mest i fremtiden. Dette betyr igjen at de som bruker de mer tradisjonelle forretningsmodellene kommer til å slite enda mer enn de gjør i dag om de ikke justerer seg for å konkurrere i dagens og fremtidens digitale marked.

Kim

 

Kilder

Wikipedia om delingsøkonomi: https://no.wikipedia.org/wiki/Delings%C3%B8konomi

Skatteetaten om utleie av bolig og fritidsbolig: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Jobb-og-utdanning/delingsokonomi/utleie-av-bolig-og-fritidsbolig/

No Comments

Leave a Comment