Google Powersearch – en intro innen SEO

I en forelesning jeg hadde med Arne Krokan, så nevnte han at alle som skal jobbe med digitale tjenester og i dagens digitale marked burde i det minste få seg en grunnforståelse for søkemotoroptimalisering eller SEO. Men hva er egentlig SEO? SEO (Search Engine Optimization) eller søkemotoroptimalisering er kort forklart: å benytte metoder som fører til at en eller flere nettsider oppnår bedre synlighet eller ”ranking” på søkemotorenes resultatsider. I videoen under – utviklet av Techquickie – så får du en litt mer omfattende forklaring.

Etter dette utsagnet til Arne Krokan bestemte jeg meg for å ta et gratis kurs gjennom Google – Googles powersearch-kurs – for å få meg denne grunnforståelse innen dette temaet. Dette kurset er en form for intro innen SEO, så om du er som meg så er ganske mye av det kurset går gjennom ganske selvforklarende – spesielt de første delene av kurset. Men uansett så hjalp det meg å få en bedre innsikt i hva man kan bruke Googlessøkemotor til.

«The core of what Google is about is bringing information to people»

Sundar Pichai

Men hvordan var egentlig kurset? Kurset blir holdt av Googles Daniel Russell hvor han forklarer deg – gjennom vidoer –  hvordan du kan bruke og utnytte SEO. Da kurset er ganske omfattende – delt opp i seks ulike deler, hvor hver av delene har mellom 5 og 7 leksjoner med øvingsoppgaver, og to tester for å sjekke hvor mye av kurset man forstår – så tar et par timer å gjennomføre om du går gjennom hele kurset. Og siden ikke alle ønsker å bruke flere timer av dagen sin til dette, så skal jeg nevne fem tips jeg tok med meg fra dette kurset.

1. Bruk de beste nøkkelord – for å slippe treff som man ikke ønsker kan man legge til et minsustegn i søket for å eksludere det – dette fungerer også om man vil eksludere en nettside. For eksempel «middagstips – past» for åfåmiddagstipsuten pasta og «middagstips – site:matprat.no» for middagstipsfrasider som ikke er matprat.no.

2. Søk etter bilder på en smart måte – når man søker etter bilder på Google kan man øke presisjonen på disse skene ved å trukke på «innstillinger for søket«. Dette gir deg tilgang til tre menyer: farge, type og bruksrettighet. Hver av disse menyen gir det mulighet til å søke etter bilder på en mer spesifikk måte – f.eks alle bilden jeg bruker i bloggen min er «merket for gjenbruk» som betyr at alle kan bruke disse bildene uten å være i strid med opphavsretten.

3. Hovedelementene for suksess i søkemotor  – når det kommer til å produsere innhold på internettet er det fem hovedelementer man må ha i bakhodet: tittel, meta-beskrivelse, innhold, nøkkelord-hyppighet og lenker. Da dette tipset er mer rettet mot de som produserer innhold, så legger jeg heler bare en lenk til Webgruppen hvor du kan lese mer om disse fem elementene.

4. Vær kildekritisk – hver gang du søker gjennom Google så vil Google liste opp det den tror er mest relevant i forhold til det du søker. Men som de fleste av oss har lagt merke til når man søker etter noe at dette nødvendigvis ikke alltid er realiteten. Derfor er det viktig som jeg nevnte i tips 1 at man bruker «riktige» nøkkelord.

5. Søk med bilder – ved å trykke på bilder i høyre hjørne i Googlessøkemotr kan du dra inn bilde(r) der du eller ville ha skrevet. Dette fir deg muligheten til å få mer informasjon om bildet du har. F.eks finne nettstedet hvor bildet er bruk og finne lignende bilder.

Om du er interessert å få en bedre forståelse av SEO så kan jeg anbefale Moz nybegynner guide for SEO. Mellom Googles powersearch-kurs og denne guiden så kan du også bli en ”mester” innen søkemotoroptimalisering, så du også kan begynne å høste og utnytte gevinstene av dette. Om du bare ønsker å gjøre en av delene, så ville jeg nok personlig valgt guiden til Moz. Den er omfattende som kurset til Google, men ikke like tidskrevende.

– Kim

 

Kilder

Arne Krokan om hvordan søke smartest mulig på Google: http://www.krokan.com/arne/2016/01/25/bloggoppgave-om-hvordan-soke-smartest-mulig-pa-google/

Moz guide for SEO: https://moz.com/beginners-guide-to-seo

Wikipedia om søkemotoroptimalisering: https://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8kemotoroptimalisering

No Comments

Leave a Comment