Shopify – en rask og enkel måte å skape en nettbutikk

I valgfaget digital markedsføring ved Høyskolen Kristiania holder vi nå på med en eksamen som omhandler å skape en nettbutikk. Hverken jeg eller de jeg er på gruppe med viste noe om å skape en nettbutikk før denne eksamenen, så vi var ganske nervøse når vi startet med denne eksamenen. I dette innlegget så kommer jeg til å gå gjennom flere viktige elementer ved å skape en nettbutikk gjennom Shopify og hvilke områder man burde legge fokus på om man skal lansere nettbutikken.

Under selve prosessen ved å skape denne nettbutikken møte vi på et par spørsmål/dilemmaer som vi måtte ta standpunkter til, som for eksempel:

 1. Hva ønsker vi å selge, produkter eller tjenester?
 2. Hvilke kolleksjoner/kategorier skal vi ha av produkter?
 3. Hvilken målgruppe skal vi rette oss mot?
 4. Skal vi selge til bare Norge, eller skal vi også selge til utlandet?
 5. Hvilken pris skal man sette på varene?
 6. Hvordan skal designe til nettbutikken være?

Utviklingen av nettbutikken

Det første vi gjorde var å bestemme oss for hvilke produkter vi ønsket å selge i nettbutikken. Vi kom fram til at vi ville selge noe som ikke var lett tilgjengelig i Norge per dags dato og noe som var en trend som ikke virket til å senke farten med det første. Derfor bestemte vi oss for koreanske skjønnhetsprodukter. Dette medførte også at målgruppen vår ble trendbevisste unge kvinner i aldersgruppen 18-35 – da de er de største forbrukerne av skjønnhetsprodukter i dagens marked.

Kim Klausen Simonsen: produkter i nettbutikken

Produkter i nettbutikken

Når det kommer til selve designet til nettbutikken så har Shopify flere typer “temaer” man kan velge som en slags grunnleggende mal for nettbutikken – 10 temaer er gratis. Vi bestemte oss for temaet som heter «Debut» da vi følte dette passet til vår målgruppe. Vi baserte denne avgjørelsen ved å se på andre nettbutikker som selger skjønnhetsprodukter og vi la merke til at alle disse nettbutikkene hadde ofte et veldig «clean» og «simpelt» design. Etter man har valgt tema så kan man tilpasse tekst, farger, bilder – Shopify har et stort album av bilder man kan bruke gratis – og plassering av forskjellige elementer i nettbutikken.

Kim Klausen Simonsen: design på nettbutikken

Design på nettbutikken

Selve prisingen av produktene følte vi at det var flere viktige elementer som vi måtte ta til vurdere før vi bestemte oss for en priser på produktene: 1) produktene blir levert fra Asia som medfører at leveringstiden på produktene som ofte er mellom 2-5 uker, 2) produktene er fra forskjellige leverandører, så om kunden bestiller flere produkter gjennom nettbutikken vil dette medføre at de ikke får alle produktene samtidig og 3) vi har ikke mye informasjon og erfaring med kvaliteten på produktene. Derfor valgte vi å selge produktene ganske «billig» til å være skjønnhetsprodukter.

Kim Klausen Simonsen: beskrivelse av produkt

Beskrivelse og pris av produkt

Oberlo – dropshipping for nybegynnere

Da vi ikke har noen varer å selge selv så velger vi å bruke forretningsmodellen som kalles dropshipping. Droppshopping vil si at nettbutikken selger varene til kunden fra en ekstern produsent eller grossist som sitter med varene på lager og som dermed tar all lagerrisikoen og alt arbeide med å pakke og sende ut varene til kundene som bestiller. Man får en innkjøpspris av en dropshipper – de eksterne produsentene eller grossistene – og bestemmer selv hvilken utsalgspris man skal velge. Fortjenesten på produktene er altså forskjellen mellom utsalgsprisen din og innkjøpsprisen du selv må betale.

 For å gjøre dette har vi valgt å bruke Shopify sin app Oberlo. Denne appen tillater deg å importere tusenvis av produkter fra kinesiske butikker som AliExpress og Alibaba, direkte til din egen nettbutikk ved bare et par tastetrykk. Det vi raskt innså med denne appen var at den var veldig lett å bruke. Man må bare søke etter produktene man har lyst å selge og når man har funnet et produkt man har lyst til å selge så trenger man bare å trykk på «add to import list».

Kim Klausen Simonsen: produkt i Oberlo

Produkt i Oberlo

Når man har funnet alle produktene man har lyst til å begynne å selge går man på «import list» inne på Oberlo – her får du en liste over alle produktene man har valgt – og trykker «push to shop».

Kim Klausen Simonsen: import liste

Import list i Oberlo

Når man nå går inn på oversikten over produktene man selger så kan man se alle produktene som ble dropshippet fra Oberlo. Siste skritt nå er å gå inn på hvert enkelt produkt å legge inn beskrivelse av produktet, velge bilder, pris, velge kolleksjon osv. Jeg vil også bemerke at man får bilder og beskrivelse av produktet fra Oberlo, men jeg vil anbefale å skrive beskrivelsene selv. Beskrivelsene man får av Oberlo er ofte litt tåpelige, veldig lange og inneholder mye unyttig informasjon.

Kim Klausen Simonsen: Produktliste

Product list i Shopify

Refleksjoner

Da denne nettbutikken bare er en eksamensoppgave så har vi valgt å bruke gratis versjonen av Shopify – 14 dager gratis prøvetid – og dette første til at det var et par elementer ved nettbutikken vi ikke fikk innført eller endret på. Men om man du betalt for å bruke Shopify og skal lansere din egen nettbutikk vil jeg anbefale å legge litt ekstra fokus på elementene under.

 • Levering – her bestemmer man hvilke land man leverer til, størrelse på pakkene og pris på leveringene. Men siden vi bruker gratis versjonen så får vi ikke lagt til det som er viktig om man benytter seg av dropshipping, altså å bruke en ekstern tjeneste til levering og forsendelse av produktene.
Kim Klausen Simonsen: leveringsmetoder

Leveringsmetoder i Shopify

 • Språk – om man ikke bruker et av de betalte temaene til Shopify så finnes det ingen temaer man kan få automatisk på norsk. Dette vil si at om du ønsker at nettbutikken din skal være på norsk og du bruker et av temaene som er gratis må du manuelt oversette alt av tekst i nettbutikken – ekstremt tidskrevende og frusterende.
 • Betalingsmetoder – ved å bruke gratisversjonen av Shopify kan man bare bruke PayPal som betalingsmetode for kunden. Om man ønsker at nettbutikken skal være mer profesjonell og virke trygger for forbrukerne vil jeg anbefale å legge til betalingsmetoder som VISA/MasterCard og Klarna – kan lett utføres gjennom flere appper i Shopify.
 • Kundeservice – for at man ikke skal få alle mailer om bestillinger, spørsmål osv. av kundene i sin private e-post vil jeg anbefale å sette opp en kundeservice email – finnes flere forskjellige tjenester i forskjellige prisklasser man kan bruke. Vil også anbefale å sette opp SoMe kontoer som kundene kan rekke deg i – kan også bruke disse kontene til å promotere nettbutikken og produktene – og skape en FAQ side – frequently asked questions/spørsmål og svar – med generell ingormasjon om levering, betaling, retur osv.
Kim Klausen Simonsen: FAQ

FAQ side i nettbutikken

 • Domene – når du skaper en nettbutikk gjennom Shopify så vil nettstedsadressen automatisk bli f.eks. «www.koreanbeauty.myshopify.com». For å gjøre denne adressen enklere for kundene og styrke merkevaren til nettbutikken kan lett fikses ved at man kjøper et domene – eller bruker bedriftens eksisterende domene – og legger nettbutikken over til dette domenet – denne prosessen er veldig enkel i følge Shopify.
Kim Klausen Simonsen: domene

Hvordan legge til domene i Shopify

 • Terms of service, privacy policy og refund policy – man kan om ønskelig bruke Shopify sine automatisk genererte policyer, men jeg vil anbefale å se over disse og sjekke at de forholder seg til lover og regelverket i Norge.
Kim Klausen Simonsen: policys

Shopify sine genererte policys

Til slutt vil jeg bare legge til om du som leser ønsker å skape din egen nettbutikk selv så er ikke prosessen spesielt vanskelig ved bruk av Shopify – egentlig vil jeg si at den var ganske enkelt – men prosessen kan være tidskrevende om du ikke har noe erfaring innen e-commerce. Men om du ønsker å skape en egen nettbutikk vil jeg anbefale videoen under. Den tar deg gjennom alle de ulike stegene ved å skape en nettbutikk gjennom Shopify.

– Kim

2 Comments

 • Elane 06/08/2018 at 09:42

  It’s really a nice and useful piece of information. I am happy that you shared this helpful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  Reply
 • Jonas Venaas 16/02/2019 at 16:13

  Veldig bra skrevet, Shopify + Oberlo er definitivt en superbra løsning for nybegynnere som vil starte med dropshipping!

  Reply

Leave a Comment